PARK PAVILION

The Park Pavilion should be understood in the context of Britain’s grand tradition of the summerhouse; an architectural typology that has always sought to stand independently from domestic space, and provide a sheltered retreat from which to escape the pressures of the everyday. 

In its massing, the pavilion demonstrates a sympathy and respect for the original arrangement of the estate, reinstating its central axis and restoring a symmetry to the overall composition. The Pavilion is both a record of its epoch, and a proposition about the future; a Polaroid of both the now and the history which gave rise to its conception.

For a household immersed in its own venerable past, this empty space will provide the only opportunity for a life liberated from the weight of history. Situated within the peaceful surroundings of the Capability Brown designed gardens, the proposal is an architecture in contact with nature. It forms a counterbalance to the solidity of the remarkable masonry of the buildings already rooted to the site. The structure itself consists of two spiralling cones, accommodation the only predefined program (a kitchen and a toilet), bisected by floor and roof planes that seem to float. Contained by a seamless glass facade, the reflections of surrounding parkland dissolve into the interior, blurring the limits of the pavilion.

The Park Pavilion is an interpretation of what was already there, though conceived as place free of historical subtext: an empty canvas. A space defined by the human scale, without prescribed objectives: purely a window for the mind.