EVE ROAD SHARED HOUSE

Conversion of terraced house for shared living

One of the most standardised forms of architecture is the English terraced house, a row house typology where each house and garden is separated by a party wall, drawing a very clear boundary around the family that is supposed to live within it.

In the Eve Road project the ground floor is opened up to create spacious but differentiated rooms, giving the house a new collective character. The first floor, in contrast, is designed almost as cells of solitude for each member of the contemporary household. What we have witnessed as a growing tendency in the city is a growing need for collectivity and privacy, a sense of sharing and solitude.

As our built environment consists almost entirely of standardised elements we should consider how this generalisation of form has an impact on its use and in shaping its user. Consider how the plan of the house has an influence on the life of the people who live in it, and that the house (this supposed place of refuge) always comes charged with a set of prescribed value and ideals.

Architecture plays a fundamental role in prescribing new ways of living, and therefore the project aims to create a form that is able to critique general assumptions about daily life.